APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Nebunatyka
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 73 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Sistem de iernare HORN sau CLOPOT ???  
Autor
Mesaj Pagini: 1
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Care e mai bun, sistemul horn cu sita pe fund si folie deasupra cu fanta de aerisire la folie sau sistemul cu folie care acopera complet cuibul izolatie termica buna peste folie cuibul pus pe 1-2 caturi si sita pe fund??
Ceva discutii despre asta au fost la "folia..pro/contra" cititi analizati si spuneti-va parerea.
Acolo la "folia..Pro/Contra" o sa gasiti pe la pagina 4 si niste poze cu inregistrari ale temperaturii intr-un stup la diferite nivele, jos la mijloc si sus pe stanga si pe dreapta lazii, si temperatura exterioara...Lulache ne-a mai pus si cateva poze in infrarosu cu stupi...asta e material suficient pt a incepe o dezbatere, mai avem si opinia lui nea Gica stupar cu experienta de vreo 30 de ani care merge pe sistemul clopot ma rog cu niste imbunatatiri gen incalzire electrica dar in principiu el e adeptul sistemului clopot din cate inteleg.
Am gasit un inregistrator de temperaturi cu 4 canale la care se pot atasa 4 sonde cu 55000 de inregistrari si inregistrare de la -40 la 180 de grade C, o scula de asta face toti banii pt ca ne poate ajuta enorm sa elucidam niste treburi.
Ete lincul..  ..cred ca o sa ma dotez si eu cu unul.
Modelele 171-4 si 171-8 ar fi cam cele mai bune pt noi.

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
ALBINEL 1984
apicultor

Din: BRAILA
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 675
cel mai bun sistem de iernare e acela pe care il are fiecare si il aplica astfel incat colonia sa treaca cat mai bine peste iarna si sa aiba o dezv buna in primavara sustin aceasata parere deoarece fiecare sistem isi are chichitele lui   

pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
cred ca Bunka se refera la aceste 2 sisteme...adica care dintre cele 2 e mai bun pt. ALBINA.

_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Colonia de albine trebuie privita - (dpdv. material, ca spiritual e cu totul altceva)- ca un organism viu, pe care noi il adapostim in captivitate intr-o cutie numita stup, care are multe accesorii inventate in scopul de a face pentru noi aplicabila o anumita tehnologie de exploatare a acestui animal, numit colonie de albine. Aceste accesorii(rame, podisoare, diafragme, ulucuri, site, folii, cirpe, urdinis), tind sa deregleze microclimatul necesar pentru supravietuirea coloniei in zona de confort , dereglind buna functionare si obligind colonia la un efort suplimentar pentru reechilibrarea acestuia. Orice efort se face cu consum de energie-ceea ce inseamna pierdere pentru apicultor, iar daca stresul este prea mare si depaseste capacitatea de adaptare a coloniei, poate duce la moartea ei.
  De ce are nevoie orice organism viu pentru un trai armonios: de valori ale temperaturii, umiditatii, oxigenarii, in zona de confort, adica de niste valori intre care traiul se desfasoara optim, cu consum minim de energie.
Intelegind felul in care aceste accesorii influenteaza aceste valori, putem jongla cu ele sa asiguram coloniei de albine conditii cit mai bune.
Exemple;
-rame- pat cald-pat rece
-urdinis-larg sau redus
-diafragma-da sau nu, etansa sau nu
-folie-da sau nu.
Acestea nu pot fi privite, discutate si intelese separat.
Ex;tine urdinisul mic, diafragme etanse, fund fix, folie deasupra-moarte sigura.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Cele doua sisteme de iernare sunt total diferite, e vorba ca putem sa delimitam foarte clar tehnicile de iernare pt ca una  din ele mizeaza pe iernarea albinei in conditii destul de vitrege, cu temperaturi aproape la fel cu cele de afara, curenti de aer, un consum ceva mai mare iar cea de a doua tehnica este iernarea albinelor intr-un mediu destul de prielnic cu temperaturi mai ridicate decat cele de afara.
Cum influienteaza frigul, o colonie de albine?
Cum ierneaza ea la temperaturi mai mici, cat consuma, cat de mult se incarca intestinele cu reziduuri, cat de mult rezista fara zbor de curatire, cat de devreme sau de tarziu incep ponta, cat de mult ponteaza matcile??
Eu folosesc fanta la folie pana in Ianuarie apoi obturez complet, incerc obtinerea unui mediu asemanator celui din clopot, si partial iese, dar doar partial pt ca un clopot perfect presupune mai mult decat obturarea cu folie total a cuibului.
Cred ca e necesar sa mai punem niste corpuri goale sub cuib si pe langa obturarea completa cu folie sa si izolam foarte bine termic in zona foliei.
Schimbul de gaze este total diferit, si presupunand ca avem doua colonii de aceeasi forta cu aceleasi rezerve eu cred ca ambele colonii iernate in sistemele horn si clopot ierneaza diferit, adica una beneficiaza de climat mai caldut inca de la inceputul iernii, pe cand cealalta intra direct in frig-reducerea rapida a pontei ceea ce nu e un lucru rau in toamna, insa apare acel consum ridicat, care nu e ok.
Daca privim problema simplist o sa zicem ca albina supravietuieste in ambele sisteme, asa e dar pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca supravietuieste, eu vreau sa aflu care din sistemele astea doua este mai bun pentru albina, care e mai sanatos, mai sigur, mai rentabil??
....deci dezvoltati putin, ce credeti despre schimbul de gaze in cele doua sisteme, ce credeti despre regimul termic din cele doua sisteme, si care credeti ca este impactul asupra familiilor iernate in cele doua sisteme dea lungul unei ierni intregi?


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058

andrei_salaj a scris:

cred ca Bunka se refera la aceste 2 sisteme...adica care dintre cele 2 e mai bun pt. ALBINA.


..ai inteles bine Andrei, asta vreau sa stiu!


pus acum 14 ani
   
valy gudas
apicultor

Din: Baia-Sprie. MM,RO.28.05.71
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1394
Este foarte dificil de a da un raspuns la acesasta intrebare,deoarece la sistemul clopot tre famili putermice (rase care ierneaza in nr mare) iar la cel horn tre sa sti lucra cu folia si supravegeat sistemul (monitoruizat individual) iar fara o izolatie termica a foliei/condens iese ce scrie mai sus drfredtiti "moarte sigura,,



                  valy

Modificat de valy gudas (acum 14 ani)


_______________________________________
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
Tel. 0741297349.

pus acum 14 ani
   
drfredtiti
apicultor

Din: Cuzdrioara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 193
Frigul nu afecteaza ghemul de iernare daca nu este umezeala si curenti ascendenti puternici.
  La un prieten i-a alunecat un stup de pe suport si s-a rostogolit la vale, ramele au cazut din el dar grupate, a nins 50 cm de zapada peste rame, s-a topit zapada deasupra lor ( de la caldura pe care o ,,radiaza,, ghemul) si le-a gasit asa in ianuarie, 4 intervale de albine, vii si sanatoase. Au avut mincare, au avut aer curat, nu au facut condens, au fost ferite de curentii de aer, deci au avut conditii optime de viata.
Cea mai buna iernare este sistem clopot, da nu cu folie, cu o cirpa, iar dupa ce incep sa aiba puiet mai pui peste cirpa o salteluta sau o bucata de polistiren. Dupa revizia de primavara, pui folia pe toata suprafata si asa sta pina organizezi pentru iarna, in oct-nov.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Daca intrati la "folia..Pro/Contra" deja au raspuns doi apicultori care folosesc folia fara fanta si cu izolatie calumea peste ea, deci sistem clopot..daca ar mai pune si un corp sub cuib sa mareasca inaltimea lui atunci ar fi exact ceea la ce ma refer eu...baietii au pus poze, arata bine, nu e condens deloc, si sunt sigur ca e si cald...doar cu o carpa nu obtii efectul de clopot tre sa nu treaca caldura in partea superioara, sa nu se piarda deloc pe sus, sa stea acolo, trebuie musai ceva PFL , folie orice numai sa nu existe schimb de aer pe sus si sa nu piarda caldura deci automat polistiren.

"Frigul nu afecteaza ghemul de iernare daca nu este umezeala si curenti ascendenti puternici"

Pai tocmai aia e ca nu e doar frigul la sistemul horn ci si curentii de care ziceti pt ca e sita jos si fanta sus la folie, si se formeaza curenti ascendenti care efectiv matura ghemul si preiau binenteles umiditatea insa ghemul e expus la frig extrem...creste consumul etc, eu asta vreau sa imbunatatesc si cred ca trec pe sistemul clopot forever de acum.
Azi am modificat cateva chestii la stupi ca sa obtin ce vreau, maine analizez folia!
Daca e ok la stupul cu cat 3/4 sub el, pun la toti cate un cat gol 3/4 sub cuib.

",deoarece la sistemul clopot tre famili putermice (rase care ierneaza in nr mare)"

De ce Valy?? O colonie mai mica sa zicem un roi pe 4r nu se poate descurca in sistem clopot?
Eu zic ca da.


pus acum 14 ani
   
andrei_salaj
apicultor

Din: Zalau,Salaj,06.07.1990
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1496
se descurca..si inca fain.


gandeste-te numai la cata suprafata incalzeste soarele primavara daca ii mai pui un corp sub ghem.....si toata caldura merge pe puietul care e sus.


_______________________________________
"Incearca sa tii albina cat mai departe de tine,si cat mai aproape de natura."

Telefon:0757732850.
ID messenger:tarba_andy

pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Am facut operatia..sistem clopot!

pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Daca ne referim la horn acesta poate sa iasa atat prin partea superioara a tavanului cat si pe geam, sau un orificiu facut in zid.
Ma vpo referi la hornul facut in lateral. Cam tot asa se pot comporta albinele cu un sistem de urdinis nu la baza stupului ci la 2/3 de la baza. De altfel se mai practica prin unele stupine. Eu nu-l folosesc desi am prevazute orificii din cauze observate pe parcursul anilor. Dupa ce vine primavara foarte greu pot sa obisnuiesc albinle sa intre pe unde voi plasa colectoarele de polen. Pentru mine este o pierdere si de recolta, dar si de albine. Multe albine vor cauta sa intre in lazile alaturate, numai sa intre pe acolo unde au fost invatate.


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
voiam sa pun si o poza...
Acolo la "izolatie" unde am pus alea doua filme despre felul cum protejeaza americanii stupii de curenti in unul din filme arata si felul cum este organizata colonia, ei au un podisor cu o gaura centrala destul de marisoara cam de 3/10 cm..asta e facuta in podisor, apoi peste vine pus o placa de polistiren de ala mai tare in care fac un sant care vine exact pe gaura apoi mai pun capac si ce mai au ei...deci sistemul este tot horn, albina poate iesi primavara prin tunelul ala sapat in polistiren afara la zborul de curatire, ei mai folosesc si un fel de carton negru impermeabil pt a folosi energia solara primavara si pt a feri de curenti sau niste protectii facute din folie neagra si ceva material izolant in interior.
O husa izolanta neagra ar merge la sistemul clopot, elimina curentii care ar putea patrunde la nivelul imbinarilor dintre corpuri, apoi aerul dintre husa si stup e si ala izolant termic cu conditia ca husa sa fie inchisa sus, aerisirea sa se faca doar pe jos prin sita...voi face un test de asta cel putin pe o colonie anul asta in februarie martie cand soarele va incalzi mai bine o sa pun o husa de asta pe unul sa vad care e efectul.
Husa protejeaza si lemnul de umiditate...sitele in fund trebuie lasate deschise complet!

sistem iernare horn sau clopot ??? voiam pun unde pus alea doua filme despre felul cum protejeaza CLUB STUPARITUL

42.9KB

Modificat de BUNKA (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
pngflorin
apicultor

Din: Odobesti, VN , 19.01.1977.
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 3226
Stupi sau inegrit de la uleiul de in sau cu ce i-ai dat ?

_______________________________________
Miere dulce si vanat in catare !


pus acum 14 ani
   
BUNKA
CLUB STUPARITUL

Din: Botosani
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2058
Eu am in stupina si lazi negre si lazi culoarea lemnului...cei negri sunt asa pt ca am pus iarba pe ei odata si am plecat la mare, cand m-am intors dupa doua saptamani iarba era putrezita, neagra si cand am dat-o jos a curs din ea o zeama neagra...de la zeama aia s-au innegrit, e ca un fel de cerneala care a intrat in lemn f usor vara ...au ramas asa pictati in negru ceea ce nu e rau primavara, in sistemul asta clopot cu 2 corpuri negre, stupul se va incalzi bine de la soare si caldura o sa urce in sus prin interior la cuib. vara e mai problematic dar pana acum n-am avut stupii plini de albine ventilatoare...au sita pe tot fundul si asta rezolva problema.

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la