APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
OnutzaGirl din Galati
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
24 - 51 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / INTRETINEREA ALBINELOR / Desprinderea ramelor propolizate  
Autor
Mesaj Pagini: 1
ionica
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 66
Vreau sa va cer un sfat din experienta dumneavoastra.Am un stup Layens vechi.Lada s-a degradat in timp si neavand alta identica de inlocuit sau alta colonie in Layens am tot amanat rezolvarea ei.In luna octombrie cand nu mai avea puiet am vrut sa scutur albinele in ME pregatit cu faguri cu miere pentru iernat si 2 faguri cu pastura.Problema este ca ramele cu fagurii layens, din cauza deformarii lazii s-au deformat si ele, s-au lipit de pereti si albinele i-au propolizat puternic de peretii laterali.Nu i-am mai putut scoate.Au ramas tot asa si iarna asta.Vine primavara si trebuie mutata colonia in alta lada.Ce sa fac sa scot ramele ca sa pot scutura albina in noua lada? Multumesc!

Modificat de ionica (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Tragi cu dalta de rame pana ies. Poti incerca si o alta metoda. Daca intra mana pana jos, apuci de let, si tragi catre tine. Se sesprinde mut mai usor fara sa sune prea tare, sa stresezi albinele.  Poti sa le rupi, deoarece nu le mai folosesti oricum.

pus acum 14 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Dai cu fum hotarat si apoi cu o lampa d egaz portabila, incalzesti zona cu propolis.
Grije sa nu-i dai foc


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 14 ani
   
ionica
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 66
Am tras cu dalta de rame pana s-a desprins port fagurele, leatu de sus si au ramas restul de rama si fagurii tot lipiti cu leaturile laterale, acelea  sant lipite de pereti, nu leatul de sus.In ceea ce priveste distrugerea de faguri nu este chiar simplu.In primavara cand este mai cald (chiar martie sau aprilie), cand se mai inmoaie propolisul este si puiet mai mult, puietul de inlocuire a albinelor de iarna. Nu-mi permitsa-l distrug.Poate doar cu o sursa de caldura sa inmoi propoisul,  si cu mult fum sa desprind ramele.

P.S. Ar trebui sa incalzesc rama cu rama propolisul ca sa le pot desprinde prin caldura.Tot incalzirea vremii de la soare ar rezolva problema mai bine.

Modificat de ionica (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
In acest caz, eu cred ca a fost prea mare sau prea mica distanta ditre rame si pereti stupului. Baga mana daca incape si prin metoda rasucirii daca apuci de jos trebuie sa iasa ramele. Nu cred ca ar fi fost batute in cuie de la ceva transport. Poti baga dalta intre rame si trebuie sa iasa. Inca nu am gasit o rama sa nu o pot scoate.
Pune o poza sa vedem ca dalta apicola folosesti.


pus acum 14 ani
   
valter
apicultor

Din: cta
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 736
O situatie similara am intanlit-o acum cativa ani la un coleg din MM, cu specificatia ca era un cat 3/4 ochi de faguri de miere capaciti,  rame care nu au avut foita, iar cresterea sa facut aproape transversal pozitiei firesti de crestere.
Am rasturmnat catul cu fundul in sus.
Am facut un T(teu) din lemn, cu ajutorul caruia am scos intreg ansamblul de faguri crescuti printre cele zece rame, alaturi de rame.
Cu ajutorul cutitului am recoltat 25-30 kg faguri pe bucati, eliberand seturi de cate doua -trei rame.
//
Sper ca ionica sa aiba fund detasabil si sa incerce aceasta solutie, desprinzand ori intreg ansamblul, ori una doua rame dinspre in jos-sus.
Succese la colectarea propolisului.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ionica
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 66
Am cea mai proasta varianta,de fapt stupul nu este un Layens propriuzis, este un Kuntzsch hoch, cu scuzele de rigoare timisenii si aradanii poate stiu ce este un astfel de stup, de aceea nici nu l-am prezentat asa, este un stup vechi german cu fund fix, rame 23,4x31,4 pe vericala, 24 rame+ 2 diafragme, se gestioneaza ca si Layens asa ca este ingust si adanc.Datorita vechimii  a cam putrezit pe la colturi, s-a deformat, sta inclinat si sa fixat asa, este foarte greu fiind din scandura foarte groasa(35mm).Poate doar trase ramele cu mana de jot si eventual rasucite daca se poate.O sa vedem la vara cand v-a fi cald si se va inmuia propolisul.Daca mai aveti idei si solutii imi prind bine.

Modificat de ionica (acum 14 ani)


pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
La primăvară puneţi deasupra o cutie fără fund sau două caturi de 1:2 cu cāteva rame cu faguri artificiali sau cu faguri noi, stropind cu puţină miere, īntre care puneţi şi 1-2 faguri cu puiet necăpăcit. Acoperiţi deasupra cu capacul. Daţi mult fum pe urdiniş apoi bateţi alert cu două beţişoare īncepānd de jos īn lada buclucaşă. După 20-30 de minute albinele şi matca se mută sus. Luaţi lada veche şi puneţi īn loc pe cea cu albinele. Duceţi lada veche īntr-o cameră sau īn cabană şi nederanjat de albine puteţi scoate ramele sau decupaţi fagurii cu cuţitul. Fagurii cu puiet(sau bucăţile cu puiet) īi aşezaţi īn rame cu sīrmă trecută după cuie bătute pe margine. După ce aţi umplut rama treceţi sārma după cuie şi pe partea superioară. Aşa puteţi reda ramele cu puiet, familia le va suda foarte repede şi peste 6-7 zile puteţi lua jos sārmele şi cuiele. Mierea căpăcită o puteţi pune īn rame tot aşa sau o daţi īn hrănitor. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
ionica
apicultor

Din: Resita
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 66
Domnule Valer Bodea, multumesc mult, cred ca este solutia cea mai pertinenta.La o prima citire a postarii dumneavoastra m-am gandit cum sa adaptez un corp de ME la lada mea care are latimea de 29 cm.Apoi mi-am amintit imediat ca i-am fagut o mica magazie pe masura ei jumatate din lungime pentru 7 rame de ME puse pe lung, pependicular pe ramele stupului cu problema.Intrucat ramane mult spatiu gol in lada de jos as putte sa afum si din interior din spatiul gol de data aceasta cu urdinisul inchis sa fortez urcarea in aceea magazie.Multumesc mult.Cine nu are batrani sa si-i cumpere, oricum va urmez in curand ca varsta.

pus acum 14 ani
   
Valer70
apicultor

Din: Halmeu-Satu Mare
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 1833
Domnule Ionică, mi-e teamă că afumate din interior nu vor urca sus, vor rămāne pe loc şi vor ventila. Fumul e necesar la īnceput, să ia miere īn guşă. Doar bătăile dese īn ladă le fac să urce sus, eu am făcut-o cāndva. Nu este nici o problemă dacă este mai largă cutia de sus, o suprapuneţi pe 3 părţi, după ce le-aţi afumat albinele tot urcă fără să vă atace. Cānd īncepeţi să bateţi īnchideţi urdinişul. Valer Bodea

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la