APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"
APICULTURA : Forum-ul STUPARITUL , este un forum de apicultura infiintat pentru uzul apicultorilor romani si apartine site-ului www.stuparitul.com
Lista Forumurilor Pe Tematici
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" | Reguli | Inregistrare | Login

POZE APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL"

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ElizaElizaiubi
Femeie
23 ani
Satu Mare
cauta Barbat
23 - 53 ani
APICULTURA - FORUM DE APICULTURA "STUPARITUL" / PRODUSELE ALBINELOR / Avem nevoie de ceara. Moderat de daniel dila
Autor
Mesaj Pagini: 1
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Ce este ceara?
Dar cum facem sa intram in posesia ei sub forma de calup?
Si mai ales cum ajungem sa nu o dam la bostinari sau pe aratura?
Procedee arhaice si "industriale" cunoastem? Stim? impartasim?
Ceara este o materie prima de care depinde in procent mare, dezvoltarea si bunul mers al stupinelor.
Dar productia mondiala de ceara care ie?Cat putem sa profitam si noi?

Sa sriem si sa desertam din tolba.Adica din celula.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Iata oala mea la lucru, bineinteles, cu productivitate  mai mica , dar cu avantajul ca pot lucra si iarna.




580/435px 47.1KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
De fapt aceasta-i poza:

avem nevoie ceara. fapt aceasta-i poza:

47.1KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Oala are ~40 litri, eu pun cam 20 de faguri odata la fiert dar nu deodata ci pe masura ce se topesc in apa care clocoteste, tot treptat adaug si apa, de regula fierbinte dintr-un vas care fierbe alaturi pe soba. Cand tot amestecul ajunge la fierbere pun repede sita, invart la agitator (altfel gazele degajate risca sa ridice toata compozitia si sa dea afara din oala - pericol de aprindere pe plita !) . Mentionez ca nu umplu oala complet ci las gol cam 10 cm pentru rezerva de crestere a volumului - toate aceste detalii se observa pe parcurs dar incerc sa va previn pe cat se poate ).Tot pe plita incinsa am alaturi o galeata emailata de 10 litri unsa pe interior cu ulei sau untura - nu se mai lipeste ceara de pereti cand se raceste -si cu un polonic culeg ceara topita ce se ridica deasupra sitei si o pun in galeata. Precizez inca odata ca rotesc mereu agitatorul pe care il urc si cobor pe toata cursa (oala ) , altfel se creaza presiune pe sita, se obtureza plasa si creste volumul .Va asigur ca nu e complicat deloc si iese tot-tot-tot din faguri !Trebuie doar rabdare si foc continuu cam 2 ore la o sarja. Bineinteles, supraveghere continua ! Pe masura ce scade lichidul colectat , adaug apa fierbinte pana cand ce recoltez umple galeata de 10 litri. "Bostina" ramasa o arunc , nu mai contine pic de ceara. Mai precizez ca ceara rezultata la prima fierbere o mai fierb odata dar fara sita, atunci o strecor prin alta sita la golirea in galeata.

_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Cateva detalii :

     Sita cu agitator

avem nevoie ceara. cateva detalii :     sita agitator

60.6KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Inca una :

avem nevoie ceara. inca una

45.5KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Detaliu ureche de aotofixare pe buza oalei :

avem nevoie ceara. detaliu ureche aotofixare buza oalei

39.6KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Alta vedere :

avem nevoie ceara. alta vedere

41.6KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Iata si produsul finit :

avem nevoie ceara. iata produsul finit

44.3KB


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Acest sistem se poate imbunatati pentru cantitati si randament mult mai mare , vom mai discuta pe marginea lui.

_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Multumec domnule Luca.
De anul asta am aplicat genul de piston propus in pozele expuse de dumneata.
Am modificat pentru mine si se potrive.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
presa sau mai bine utilajele unui prieten de extras ceara pe care le folosesc si eu sunt asa un butoi in care topesti fagurii apoi cind sunt topiti ii introduci in presa care este si ea un butoi si seamana cu presa de struguri dar deasupra talerul de presare e  din fier si gaurit iar tot pe deasupra are si scurgerea de ceara . Cind ceara e topita in primul vas se pune  in presa (binenteles ca a fost topita impreuna cu apa) asa un rind de paie (de acelea curate nu cu bruiana sau iarba) apoi un rind de topitura si tot asa pina  sus   apoi se preseaza incet pina la capat , cind s-a ajuns la capat se slabeste din nou surubul si se preseaza din nou.inca ceva sub presa in tot timpul presari arde un foc care mentine ceara fluida. Randamentul e de 180-190 g pe fagur maro spre negru . Cantitate 300- 400 faguri zi.

pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
daca se lucreaza cu doua topitoare butoaie normalesau capacitate marita se poate usor dubla cantitatea . presa e din tabla groasa cred ca de 5 pt a rezista la presiune.  Cu respect poate am fost de folos.

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Foarte interesant.
Niste poze ar ajuta mai mult
Nu am inteles pe unde curge ceara?Doar pe prin piston?


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
manu
apicultor

Din: linga Fagaras
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 184
da presa e ca si o oala are jos un buson doar pt spalare surubul e sudat in mijloc de fund .Deasupra cind e plina se pune talerul care e asa:un disc nu mai stiu exact dar cred ca are gauri de 15mm o gaura de centrare pe surub si 4 ranforsari (ca si muchiile de piramida) care se unesc si au in capat un disc care si el intra impreuna cu talerul pe surub (ele fiind sudate ) iar pe discul de sus se introduce o piulita cu un rulment de presiune pe care invirtind-o apasa talerul pe incarcatura  ceara se ridica deasupra de unde o putem lua cu o cana sau ii putem da drumul printr-un buson lateral (este dar nu functioneaza la presa din relatare e defect) .Poze nu am cu ce si momentan nu pot ca poate ne-am intilni d-le pupemea -e la 2 pasi de Sibiu dar nu pot pina in Februarie . Daca va intereseaza sub forma asta dati-mi un email in februarie , cu regret  desi e cam tirziu pt majoritatea profesionistilor de aici , dar nu pot personal pina atunci si nici prietenul meu nu prea e liber pina atunci.

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Da un semn cand vi la SB.
Multumesc.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Spuneam ca metoda folosita de mine se poate imbunatati.
Iata la ce ma refer :

In primul rand un vas mai mare, respectiv de 200 litri.
In acest caz focul se face sub vas, se poate gandi un focar adaptat vasului.
Neaparat se mentine varianta cu sita ( "piston " ) si agitator.
In plus se completeaza vasul cu un stutz pe peretele lateral cat mai aproape de baza, cot , teava si palnie pentru a completa cu apa (eventual fierbinte ) .
Ceara care prin topire ( fierbere ) se ridica deasupra nu o mai culegem cu polonicul ci sudam (lipim ) sus pe vas o teava prn care ceara se scurge continuu intr-un vas alaturat.
Am vazut la cineva un astfel de butoi dar fara agitator , fapt care ii scade mult randamentul.
Consider ca in acest fel nu se mai justifica folosirea diferitor tipuri de prese .
Prin folosirea agitatorului iese foarte bine ceara din camasi.


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Prin inalzire, ceara intra si in bostina. Eu cand topesc ceara, pe aragaz, scot mai multa decat cu lemne. Un foc prea mare face sa nu mai recuperez ceara. O presa totusi poate sa extraga ceara si din bostina.

pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
O sa vin cu poze.
Domnul Balas are dreptate.
Eu am un butoi de 200,fost de motorina.Incalzesc apa si bag rame .Apoi am un cos pe acelasi diametru cu butoiul si cam de 45 cm inalt.Acest cos se foloseste si in vara la scurgerea descapacelelor.La ceara ,doar  i-l bag in butoi si separa bostina de ceara.Iau cu oala ceara din interiorul cosului.Apoi bostina, intra la presa.Fara prese ar dura prea mult si prea scump sa scoatem ceara din bostina.
Presa este un recipient cu apa si caldura jos, in acesta este un cilindru cu multe gauri, in care bag ceara Vine un piston si stoarce.Bostinarii nu mai cumpara ce ramane.Dar nu-i bai ca o bagam la ingrasemant.

Vreau sa fac (in timp) o "linie" de extractie ceara din rame si bostina.
Asa ca, citesc foarte atent cele postate de voi.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Bine ar fi, sa-ti vin a si o idee. In Salaj, are un amic o presa, cu aburi, si centrifuga.   
  Poate o sa gasesc o portitita, sa-i trag o poza.


pus acum 15 ani
   
alt stupar
CLUB STUPARITUL

Din: Jud. Arad
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2312
Tata zicea ca o bostina bine stoarsa e aceea care nu ti-o mai iau bostinarii nici gratis.
Tindem intr-acolo.
Vin cu poze.


_______________________________________
albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine... albine...

pus acum 15 ani
   
neculai.luca
apicultor

Din: Baita-MM;03.03.1955
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 653
Nu stiam ca ceara se baga in camasi ( bostina ) functie de focul de sub oala !
Un raspuns corect am avea daca am cantari ceara rezultata din acelasi nr. de faguri prin diferite procedee.

Eu pot doar sa constat ca bostina rezultata prin metoda mea ( cu agitator ! ) nu mai sta "legata" cand se raceste.
Mentionez ca fierb, agit si "spumuiesc "pana cand in zeama ce se ridica deasupra sitei in oala nu mai apare ceara !
Bineinteles , imi scot palaria in fata unei metode mai eficiente.


_______________________________________
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!)

pus acum 15 ani
   
falticska_emeric
apicultor

Din: ibiza
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 53
va scriu din spania metode care am vazut si am lucrat

1-topitorul cu aburi 150 litri incalzit cu gaz in romanie  poate fi incalzit si cu lemne facandui un cuptor dintrun butoi mai mare , iese ceara de calitate dar tot mai ramine.

2 presa in butoi de 200 litri

butoiu tip centrifuga ,robinet, fund conic sub el un arzator de gaz ,find conic pastreaza caldura,care ajuta la mentinerea temperaturi ceri.
aproximativ la mijlocul butoiului pe inaltimea lui avea un pofil U care il transverseaza butoiul find  sudat de butoi pe exterior avand capetele ramase in afara butoiului ,fo
rmanduse un dreptunghi in functie de cit de mare vrei sa fie presa .
cercul presei sub forma celui de stors struguri din 2 bucati ceara in presa aproximativ 5ceara intre rinduri de plasa fina ,se poate folosi si bucati taiate din sac de rafie,atitea rinduri cata ceara intra in presa ,presarea facinduse cu cric de masina de 20 tone.

daca vrea cineva poate sa incerce 

avem nevoie ceara. scriu din spania metode care vazut lucrat aburi 150 litri incalzit gaz poate

13.2KB


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Multe noutati.
Poate aveti timp si puneti niste poze.
Ar ajuta enorm.
Si cand aveti mai mult timp poate o detaliere mai clara.
cum adica un topitor cu aburi?
La presa in butoi cum rezista pereti la presiune?


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
falticska_emeric
apicultor

Din: ibiza
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 53
presarea nu se face intre pereti butoiului ci intre profilele u partea de jos si partea de sus ,butoiul este de depozit , robinetul nu se dechide sa curga ceara pentru ca asa se pastreaza caldura  problama este rezistenta profilului si presarea la maxim  nu am poze  dar miam extras eu cu ia penteu ca am albine aici in spania   

aici fac st stationar cat 1/2 10 rame la cat in rom ar merge  acum incerc borcanul inbuteliatr in cat

avem nevoie ceara. presarea face intre pereti butoiului intre profilele partea jos partea sus

46.2KB


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Va rog, nu am inteles.
detaliati putin mai cu deamanuntul.De la inceput pana la sfarsit.
fara poze este greu sa intelg.Faceti un efort, ma intereseaza.Vreai sa construiesc o "linie" de extragere ceara.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
balasbebe
CLUB STUPARITUL

Din: Zalau,SJ.:1956
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 5335
Faci o plimbare in Salaj, si gata. Vezi tot ce trebuie. Te duk la un stupar sa vezi cum a facut-o. Daca vrei o sa-ti dau pe privat numarul lui de telefon.
  Dar mai bine vii, ca si asa esti plimbaret, si pe la noi, nu ai fost.


pus acum 15 ani
   
pupemea
CLUB STUPARITUL

Din: Cisnadie 23 01 1968
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 5230
Domnul in discutie are o linie de extractie ceara?
Cateva detalii ,asa sa vad daca este ce ma intereseaza se poate?

Numai bine nea' Balas, da repede vrei sa ma vezi trotilit in salaj.Nu se potrive ca eu trag pe cafea.


_______________________________________
A-l urma pe Hristos nu are nici un sens, daca nu are tot sensul din lume.
Oamenii nu ajung in iad din cauza pacatelor.Si nici in rai din cauza lipsei de pacat.Acceptarea lui Hristos sau nu, este ceea ce ne imparte.
Fericirea este simpla.Dificil este sa fi ...simplu.

pus acum 15 ani
   
falticska_emeric
apicultor

Din: ibiza
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 53
fiti  binecuvantati fratilor

in legatura cu presa de care vorbeam in loc de surub folosesti cricul 20 tone forta
o introduci intrun butoi sub care pui un focar gaz sau etc. si aceasta pentru pastrarea temperatari ceri topite .am mentionat rindul trecut ca ceara se topeste intrun alt butoi separat ,cand se introduce in presa ceara se pune in straturi cu plasa fina sau bucati taiate din sac de rafie si surfilate pentru ai face un pic de bordura ,stil presa de stors ulei ca ideie ,dupa ce sa umplut cosul se pune placa metelica care si ea este incalzita in butoiul in care de incalzeste ceara  inainte de presare este indicat punerea unui material cauciucat care sa treaca peste marginile butoiului find prins cu o coarda elastica  apoi se incepe presarea .

mentionez nu se goleste ceara din butoi numai cind sa terminat presarea pentru ca asa se pastreaza temperatura.

ceara topita ,butoiul cu presa,pastrarea temperaturi,cilindru forta.

   toate se construiesc in functie de productia de ceara.
poate ajuta la cineva.    

avem nevoie ceara. fiti  fratilor legatura presa care vorbeam loc surub folosesti cricul tone

18.2KB


pus acum 15 ani
   
barbu radu
apicultor

Din: Calarasi
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 27


   cum  se  proceda  in  grecia antica


pus acum 13 ani
   
cristi-serban
apicultor

Din: HEZERIS TIMIS
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 195
uite aici



Modificat de cristi-serban (acum 13 ani)


_______________________________________
Oameni sunt de doua categori;OAMENI SI CEILALTI.

pus acum 13 ani
   
cristi-serban
apicultor

Din: HEZERIS TIMIS
Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 195




_______________________________________
Oameni sunt de doua categori;OAMENI SI CEILALTI.

pus acum 13 ani
   
Domn_sergiu
apicultor

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 194
La sfirsitul unei sarje asa cum descrie neculai.luca rezulta doua tipuri de bostina una cara pluteste sipe care o gasim la nivelu sitei si o bostina care s-a lasat pe fundu vasului.Aceasta din urma sa zicem ca  nu mai contine ceara .Ideea este ca in amestecu de apa si faguri plutesc ceara si alte componente care murdaresc apa.Apa insa nu poate prelua aceasta mizerie peste un anumit nivel si de aici necesitatea de a o schimba.Astfel trebuie 2 butoaie ambele cu robinet de fund puse pe acceasi vatra.Butoiu fierbator tre sa aiba pe fund o carcasa cu sita care sa nu permita scurgerea bostinei.Asa ca punem apa si faguri in fierbator .cind fierbe amestecam si scurgem .zeama o trecem in al doilea butoi decantor.In fierbator peste ce ramine punem alti faguri si apa.Aceasta apa vine de la retea si trece printr-o serpentina lunga si subtire cufundata in decantor  pt a prelua cit mai multa caldura.Se pot pune la o fierbere 100 de faguri o data ,iar la sfirsitu sarjei cred ca se vor fi introdus 4-5 sute.Sarja se incheie cu o fierbere fara adaugarea de faguri si inca una in prezenta sitei cu amestecator.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la